Badens eget museum

Dagens Bath har i sin helhet – på grund av sin skönhet, unika arkitektur och underbara historia – av Unesco tilldelats rang av världsarv.

Närheten till London, knappa en och en halv timmes tågresa från Paddington Station, bidrar till att göra staden till ett stort turistmål, liksom ett tjugotal museer. Att Jane Austen bodde här, på adressen 4 Sydney Place, i tre år är också en attraktion. Och i dag finns här hotell och värdshus i många prisklasser, en del i gamla herrskapshus med antikt möblemang och brasaftnar, för den som väljer att stanna några dagar.

De romerska baden kan besökas men är för närvarande inte tillgängliga för bad. I slutet av år 2000 beräknas Bath ha Europas finaste kurortskomplex, med all slags vattenterapi och specialistbehandlingar, inkluderande de historiska Hot Bath och Cross Bath i restaurerat skick.

I badens eget museum kan man se ett underbart bronshuvud som föreställer Sulis Minerva, och såg hon så ut, så nog var hon en gudinna. Guden Sul finns här också, rund som en sol och med hår och skägg som flammor.

Minerva hittades redan i början av 1700-talet, men det var inte förrän i slutet av 1800-talet som utgrävningarna blev seriösa, och inte förrän 1979 som man fann skatten av offergåvor till Sul och Minerva. 15 000 mynt, och tillräckligt med anklagelser, bevis och bekännelser för att fylla en hel hylla med kriminallitteratur. Avsikten var att skvallra för gudarna, så att de sedan skulle skipa rättvisa (=utkräva hämnd åt offraren). Många av de fyrtio förbannelser man hittat är skrivna baklänges, för gudarna är så smarta att de kan läsa hur galet en person än skriver.

”Må han som stal min Vilbia från mig bli lika slapp som dessa vatten”, skriver en bedragen man. Nu, så här en 1 800 år efteråt, kan man tycka att folk som ändå trodde så starkt på sina gudar hade kunnat be om något vettigare.

Fred, till exempel, eller åtminstone en bra skörd. Men det mesta handlar om hämnd.

För mer information: Bath Tourist Information Centre, Abbey Chambers, Abbey Church Yard, BATH. BAI ILY Tel: 0044-1225 477101, Fax: 0044-1225 47787, e-post: tourism@bathnes.gov.uk

**Publicerad i Populär Historia 8/1999