Den bortglömda nazistledaren Birger Furugård – Sveriges Hitler

Birger Furugård är troligen den svensk som träffade Hitler flest gånger. Han brevväxlade med Himmler och turnerade i Tyskland med Goebbels. Furugård ledde även det första svenska nazistpartiet. Ändå är han relativt okänd. Vem var han, och vad ville han?

Birger Furugård paraderar med Adolf Hitler under ett besök i Tyskland.

Den svenska nazistledaren Birger Furugård ses här (th) med Adolf Hitler under ett besök i Tyskland. Bilden tros vara tagen mellan 1926 och 1933.

© TT Historical

År 1930 blev en veterinär från Värmland Sveriges förste nazistledare. Detta när han ställde sig i spetsen för Svenska nationalsocialistiska partiet som han var med om att grunda, efter att redan under 1920-talet ha fångats av det nazistiska tankegodset.

Birger Furugård är sannolikt den svensk som träffade Adolf Hitler flest gånger, han brevväxlade med Heinrich Himmler, var nära bekant med Hermann Göring och turnerade runt i Tyskland med Joseph Goebbels, där han talade inför tusentals åhörare vid massmöten.

Ändå är Birger Furugård relativt bortglömd idag. Medierna drev oftast gäck med honom, och han var omstridd även bland sina egna sympatisörer. Men vem var han egentligen? Och vad ville han med sitt nazistiska projekt?

Journalisten, debattören och författaren Anna-Lena Lodenius är expert på extremnationalistiska rörelser. I Populär Historia nummer 9/2022 tecknar hon porträttet av den besynnerlige Furugård, och berättar samtidigt historien om den tidiga svenska nazismen.

Om du beställer en prenumeration innan den 1 juli, så får du detta nummer i din brevlåda tillsammans med ett bra erbjudande!